EEN ODE AAN HET WIT VAN WIMBLEDON

EEN ODE AAN HET WIT VAN WIMBLEDON

Wimbledon is het meest prestigieuze en oudste tennistoernooi ter wereld en maandag 28 juni jongstleden is dit twee weken durende toernooi van start gegaan. Een mooie gelegenheid voor The English Hatter om een ode te brengen aan het toernooi dat sinds 1877 wordt gehouden in de All England Lawn Tennis and Croquet Club te Londen. Maar Wimbledon is meer dan alleen een tennistoernooi. Het zit vol cultuur, tradities, dresscode en (ongeschreven) regels.

Wat komt er in u op als u aan Wimbledon denkt? Het heilige groene gras, de regenpauzes, de royal box, aardbeien met slagroom en uiteraard de strenge dresscode voor de spelers: witte kleding. Vanaf het eerste toernooi was witte kleding verplicht. Het was destijds namelijk geheel ongepast om te transpireren. Omdat wit zowel koel houdt tijdens de warmere Engelse zomerdagen en transpiratieplekken minder in het oog springen dan op kleurige kleding werd ten allen tijde in het wit gespeeld.

Tegenwoordig is er een heel pakket aan regels vastgelegd wat betreft de witte kledingvoorschriften. Deze gaat zelfs in op het ondergoed van de spelers dat tijdens het spel zichtbaar kan zijn (ook door transpiratie). Deze moet volledig wit zijn met uitzondering van een enkele kleurrand die niet breder dan 10 millimeter mag zijn. Ook betreffende de korte broeken, rokken en trainingsbroeken die volledig wit moeten zijn geldt deze uitzondering. De gehele outfit wordt dus streng onder de loop genomen en er wordt gekeken naar schoenen, sokken, zweetbandjes, ondergoed en petten.

Wit is bij The English Hatter goed vertegenwoordigd. In de vorm van een keurige Piqué Polo met korte mouw, welke uitstekend gedragen zou kunnen worden op de tennisbaan. De kantoenen Cricket Pullover kan hierbij uitstekend worden gecombineerd. Deze is er overigens ook als Cricket Slipover van Alan Paine. Daarnaast is de Boston Pantalon met bandplooi en omslag een keurige broek als toeschouwer. Hoewel de toeschouwers, ook in de royal box, een stuk vrijer zijn in de kledingkeuze, gelden weldegelijk bepaalde etiquette. Liever te chic dan te casual is een goed uitgangspunt.

Het is in de lange geschiedenis van dit tennistoernooi een aantal keer misgegaan met de witte kledingvoorschriften. Zo kreeg Roger Federer in 2013, spelend met witte tennisschoenen waarvan de zolen oranje waren, na de wedstrijd het verzoek voortaan te spelen met witte zolen. Venus Williams kreeg een terechtwijzing op haar fuchsia-roze bh onder haar witte jurkje, welke zij tijdens een regenpauze verving. De leukste is misschien wel de onderbroekenwissel nadat de zwarte onderbroeken van twee dubbelende spelers werden opgemerkt.

In een ode aan deze mooie traditie wenst The English Hatter u veel plezier bij het kijken naar wie de Wimbledon trofee dit jaar hoog mag houden. En ter voorkoming van een nodige onderbroekenwissel verwijzen wij u graag (in de winkel) naar The English Hatter Boxershort. Uiteraard in het wit.