Ons verhaal

The English Hatter about us
The English Hatter (De Engelse hoedenmaker) is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in klassieke Engelse herenmode. Sinds 1935 is de winkel gevestigd op de Heiligeweg 40 te Amsterdam in een historisch pand dat is gebouwd in het jaar 1651.

 

EIGENAREN

Op 8 mei 1935 werd The English Hatter, in ‘Heerenhoeden en Heerenmodeartikelen’ op de Heiligeweg 40 te Amsterdam feestelijk geopend. Abraham Jacob Cijfer, agent en makelaar in thee, had de zaak gefinancierd. De dagelijkse leiding kreeg zijn zwager Gerard Reeser, die eerder 26 jaar een dergelijke positie had bekleed bij Hoedenmagazijn Meuwsen in de Leidsestraat 4 en die deze firma wegens reorganisatie moest verlaten. Abraham Cijfer treedt in het oorlogsjaar 1942 uit, waarna de handelsnaam veranderde in: G.C.C. Reeser Heerenmodewinkel. Vanaf 1 januari 1946 kwam de oorspronkelijke naam The English Hatter weer terug, evenals de heer Cijfer die met Reeser een vennootschap aangaat. Na het overlijden van Reeser in 1949, neemt zijn weduwe E. Reeser-Voogel zijn plaats in. In 1953 wordt Cijfer opgevolgd door Casper Garrels, sinds 1939 werkzaam bij The English Hatter en vanaf 1976 enig eigenaar. Zijn zoon Casper Garrels jr. kwam in 1974 in de zaak. In 1983 werd Casper Garrels jr. voor 40% eigenaar van de zaak. Diens vrouw Hanneke Garrels-Broese begon in 1974 in Amstelveen een groothandel: De Fazant Kleding BV. In december 1998 werden The English Hatter BV en De Fazant Kleding BV ondergebracht in de Clan Gordon Holding BV. Begin 2017 werd The English Hatter overgenomen door de ondernemer Clé Enneking.

 

DE WINKEL

De winkel aan de Heiligeweg 40 te Amsterdam heeft een parketvloer en een ouderwets interieur dat is gemaakt van donker mahoniehout. In de toonbanken met glazen vitrines zijn kleine accessoires uitgestald zoals manchetknopen, dasspelden en zijden pochets. Op de toonbanken staan molens met stropdassen en sokken, en her en der stapeltjes zakdoeken. In de wandkasten liggen de shirts keurig opgestapeld, zoals het klassieke van Hanson & Krane met een tabboord met baleintjes en dubbele manchetten, de Peter Brothers (sinds 1818) van zachte Oxford-katoen met buttondown boorden en klassieke overhemden. De Lacoste polo’s (sinds 1933) en de Schotse William Lockie pull-overs (sinds 1874), gemaakt van dubbeldraads Schotse lamswol. Overal hoeden en petten op kleur en maat gesorteerd. Tegen de wand hangen sportieve wollen colberts, jassen en jacks. Boven op de kasten staan de kleurrijke originele hoedendozen waarin de Stetsons lang geleden bij de klant werden afgeleverd.

 

HOEDEN EN PETTEN

The English Hatter verkocht voor de oorlog in eerste instantie uit Engeland geimporteerde hoeden en petten; hats and caps. Een klein deel van de hoedencollectie werd vervaardigd in eigen atelier achter de winkel. In die tijd droeg iedereen nog een hoofddeksel. De burger een vilten deukhoed- de Borsalino was in die tijd mateloos populair- arbeiders en schooljongens een wollen pet of alpino. Een enkeling droeg een bolhoed. Er waren dan ook heel wat hoeden- en pettenwinkels in de stad. Na de oorlog verloor hoofdbedekking aan populariteit. Alleen oudere heren droegen nog een hoed. Toch gingen bij The English Hatter de zaken goed genoeg om in 1955 aan de overkant op de Heiligeweg 53 een tweede winkel te openen, die de naam Kent droeg. In 1964 kwam er een derde winkel bij op Binnenhof 41 in Amstelveen. Toen de hoed in de jaren zestig geheel uit het straatbeeld verdween en de ene na de andere hoedenwinkel moest sluiten, wist The English Hatter te overleven door de collectie herenmode flink uit te breiden, met vooral klassieke Engelse kleding. Zo was The English Hatter de eerste winkel in Nederland die in 1975 Lacoste polo's ging verkopen. Toen nog uitsluitend wit. Later in 40 kleuren.

 

DE ENGELSE KLEDINGSTIJL

De stijl van Engelse herenmode die The English Hatter ging verkopen is aan het einde van de 19de eeuw ontstaan, toen steeds meer rijke Engelse stadsbewoners hun vrije tijd op hun pas verworven landgoed gingen doorbrengen. Driedelig grijs was daar onpraktisch, maar de comfortabele kleding waaraan behoefte was mocht natuurlijk in de verste verte niet lijken op de werkkleding van het gewone plattelandsvolk. Een klassieke Engelse countryman is dan ook te herkennen aan zijn kleding. Een corduroy broek, een Peters Brothers overhemd, een pull-over van William Lockie, een Harris tweed colbert en bruine brogues. Bij slecht weer komt daar nog een waxcoat bij en een geruite wollen pet. Deze comfortabele kleding die toen voor de welgestelden op de markt kwam, werd later ook in de stad populair. Voor liefhebbers van deze tijdloze kledingstukken is The English Hatter hét adres in Amsterdam.

In de huidige collectie van The English Hatter zijn onder andere de volgende merken opgenomen: Borsalino, Stetson, Mayser, Jonathan Richard, William Lockie, Maryland, Fisherman, Kangol, Devold, Eterna, Alan Paine, März, Saint James, Peter Brothers, Viyella, Hanson & Krane, Falke, Barbour en Burlington.

 

DE KLANTEN

The English Hatter kent vele trouwe klanten. De Engelse klassieke stijl heeft veel tijdloze kledingstukken die praktisch, van goede snit, en superieure kwaliteit zijn, en spreekt veel mensen aan. De kledingstukken gaan bij goed gebruik vele jaren mee, een investering die zijn geld waard is. Het publiek dat bij The English Hatter komt is bijzonder divers; van jong tot oud en uit alle lagen van de bevolking. De uitgebreide collectie en bijzondere service van de winkel zijn internationaal bekend en maken voor vele toeristen de winkel een bezoek waard.

 

BEZOEK ONS

The English Hatter 8 winkels. Kom langs voor persoonlijk en deskundig advies in één van onze winkels in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Laren, Den Haag en Leidschendam. Daarnaast vindt u onze gehele collectie terug in de webshop. www.english-hatter.nl.